Hur påverkar skolväskan ditt barns rygg?

Nu är sommarlovet slut och det är dags att börja skolan igen. Med det kommer bärandet av läxböcker, mellanmål och gympakläder fram och tillbaka mellan hem skola och fritids. Har du funderat över hur ditt barns skolväska påverkar dem?

Forskning har visat att ryggsäck är det överlägset bästa sättet att bära sina saker. Det fördelar vikten jämt över axlarna, allra bäst är det om den också har en midjerem. Axelremsväskor fördelar vikten ojämnt vilket blir tuffare för ryggen.

Det finns rekommendationer som säger att en skolväskas vikt inte ska överstiga 10-15% av barnets kroppsvikt, även detta kan dock vara för mycket enligt ny forskning. Det har visat sig att även vilken typ av ryggsäck och om det är en tjej eller kille som bär den spelar en stor roll. I denna studie undersöktes rygg-, nack-, och axelbesvär hos 589 barn i åldrarna 12-14 år. Majoriteten (59,6%) av barnen sa att de hade besvär med något eller några av dessa besvär. Mer än en tredjedel hade besvär med nacken. En fjärdedel hade besvär med ryggen och ännu en tredjedel hade besvär med axlarna. De som bar ryggsäcken mer än tjugo minuter och de som hade tyngst ryggsäckar hade störst risk för att ha besvär.Tjejer hade dubbel risk att utveckla besvär med ryggen, nacken eller axlarna jämfört med pojkarna.

Om man är orolig över sina barns ryggbesvär är man välkommen in till oss för att få en ordentlig undersökning för att se vad som pågår.

Referens:

Dianat I. Neck, shoulder, and low back pain in secondary schoolchildren in relation to schoolbag carriage: should the recommended weight limits be gender-specific? Applied Ergonomics 2013; 1-6.

Bild: Backpack fashion by Comrade Foot (CC BY SA)

Lämna ett svar