Straighten up Sweden

Introduktion

Straighten Up” är ett multidisciplinärt (kiropraktorer, läkare, massörer, sjukgymnaster etc.) rörelseprogram som genomförs på flera olika kontinenter. Straighten Up Sweden är ett initiativ från Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation(LKR) att på ett enkelt sätt förbättra rygghälsan och öka livskvaliteten för allmänheten i Sverige.

Visionen som driver Straighten Up Sweden är enkel. Dess mål är att varje person ska ta ett par minuter per dag för att förbättra sin rygghälsa, precis som vi gör vad gäller vår tandhygien. Behovet av rygghälsofrämjande aktiviteter är stort och miljarder kronor spenderas varje år bara vad gäller ländryggssmärta. Trots det har det innan Straighten Up programmet inte funnits något kort och enkelt program med ryggövningar som är specifikt framtaget för allmänhetens rygghälsa.

För att ta tag i detta problem samlades 2004 en grupp av framstående ledare och experter. Resultatet blev ett gratis program som kallas Straighten Up. Det är övningar som görs under ett par tre minuter och är roliga, enkla att göra och hälsosamma. Det är framtaget för att människor i alla åldrar och av olika kön ska kunna röra sig med syfte att förbättra sin hållning och rygghälsa. Världshälsoorganisationen stödjer programmet då det främjar hälsa bland barn och ungdomar.
Forskning visar att en av tre kvinnor över 50 år får frakturer pga. osteoporos. En av fyra vuxna får muskuloskeletala problem som är den främsta orsaken till oförmågan att arbeta. Dålig hållning eller andra besvär med rygghälsan orsakar ökad skaderisk och dödlighet i den äldre befolkningen.

Undersökningar efter programmet har varit väldigt lovande och efter fem veckor av dagliga övningar uppgav 83 % att de kände en förbättring i sin hållning. 78 % kände att deras bålstyrka hade ökat. 80 % sa att de stod upp rakare och att deras ryggar kändes bättre. Personerna som deltog i studien varierade i åldrarna från skolålder till pensionärer.

Utmärkta rekommendationer om programmet finns från bl.a.:

 • Världshälsoorganisationen (WHO)
 • Straighten Up South Africa
 • Straighten Up India 2007
 • Straighten Up UK 2007
 • Straighten Up Australia
 • USA-House of Representatives Wellness Center 2005
 • The US BJD Meeting at the National Institutes of Health 2005
 • The American Public Health Association Annual Meeting 2005
 • The World Federation of Chiropractic/Foundation for Chiropractic Education Research Conference in Sydney Australia 2005
 • ACC-RAC Conference 2005-2006
 • Kick-off of the Always Play Fair National Sportsmanship Tour 2006

Straighten Up finns på engelska, spanska, franska, ryska och nu svenska.

”Framtidens hälsoförbättringar är i första hand möjliga att åstadkomma genom förebyggande insatser.”
– Statens Folkhälsoinstitut 2005.

Ett av folkhälsoinstitutets mål är att öka den fysiska aktiviteten i förskola, skola och i anslutning till arbetet. Nationella rekommendationer omfattar bl.a. daglig fysisk aktivitet under minst 30 minuter för vuxna och 60 minuter för barn. Helst ska det vara uppdelat på minst tre olika tillfällen och präglas av lek och rörelseglädje.

Barn som mår bra presterar bra.

Rörelse är liv!
Rörelse minskar ångest och oro, ökar livskvaliteten, förbättrar psykiskt välbefinnande, minskar risken för MASSOR av sjukdomar, ökar immunförsvaret, ökar fettförbränningen mm.

Vi kan alla göra något för att hjälpa våra barn att få verktyg för att klara av framtida påfrestningar, Straighten Up Sweden är ett av dem!

Klicka på bilderna för att ladda ner PDF

SUS Vuxen

600_SUS-barn