Vatten är livsnödvändigt

Din kropps naturliga tillstånd är att vara hälsosam. En bra definition på hälsa är ”När 100% av kroppens celler fungerar till 100%, 100% av tiden.” Om du tillför de näringsämnena som dina celler behöver och undviker dem som är direkt giftiga har du kommit en bra bit på väg. Vatten är överst på listan av de livsviktiga näringsämnena. Vatten är nämligen nödvändigt för i stort sett alla processer som försiggår i kroppen. Symptom på uttorkning är till exempel: törst!, förstoppning, trötthet och yrsel. Du bör inte tänka på vatten som ett botemedel mot törst, precis på samma sätt som luft inte är ett botemedel mot kvävning, utan som en naturlig del av ditt näringsintag.

Vatten innehåller inga kalorier i sig men ger näring och räknas därför som ett näringsämne. Hur mycket du bör dricka varierar med kroppsvikt, aktivitet, värme etc. en bra tumregel är att dricka 30ml/kg kroppsvikt per dag.

Det börjar bli mer och mer trendigt att dricka vatten vilket är bra men det har också lett till en olycklig kompromiss för miljön: sopor i form av plast och plastflaskor. En lösning på detta är att köpa en snygg vattenflaska för flergångsbruk att ha i väskan.

 

Bild: The world of water by Snapr (CC BY)

 

Lämna ett svar