Sömnen är livsviktig

I tusentals generationer styrde dagsljuset och solens rytm våra liv. När solen gick ner, gick man och la sig. Mörkret kunde vara en farlig plats så våra förfäder samlade ihop sin familj och drog sig tillbaka till sin grotta. Det fanns ingen elektricitet som gjorde att datorer eller TV-apparater hör dem uppe utan kvällen signalerade slutet av dagen. I dagens moderna värld markerar solnedgången fota bara början på andra halva av dagen.

Sena TV-program, film on demand, nattliga datorspelsturneringar, snabbmatsrestauranger som är öppna dygnet runt, 80 timmars arbetsvecka har skapat en kultur av att nattligt leverne som är totalt oigenkännligt för våra gener och vårt arv. Om du är som de flesta av oss, behöver och förväntar sig din kropp betydligt mer sömn än den får.

90% av amerikanerna är idag kroniskt övertrötta säger John Medina författare till boken ”Brain Rules”. Detta ger en del märkbara konsekvenser såsom svarta ringar under ögonen och sömnighet mitt på dagen. MEN det har också omärkbara konsekvenser som kan vara väldigt skadliga på lång sikt.

Vår kropp använder sömn för att underhålla och reparera våra vävnader. Hjärnan använder sömn för att bearbeta informationen den har tagit in under dagen. Viktiga sömncykler balanserar hormonnivåer som påverkar allt från din energi och humör till ämnesomsättning och förmågan att reglera din kroppsvikt. Sömnbrist är faktiskt en prediktor av fetma!

Hälsosamma sömnvanor främjar kompletta sömncykler. Din hjärna går igenom olika sömncykler när du vilar. REM-sömn (rapid eye movement) när du drömmer och non-REM sömn som är den djupaste och mest vitala fasen av sömn. Här sker livsviktigt underhåll och reparation. Ju mer kompletta sömncykler du har, dess bättre. För de flesta av oss innebär det att vi måste dra oss tillbaka till grottan -tidigare.

För att säkerställa så bra sömncykler som möjligt; människan trivs, frodas och utvecklas bäst om vi följer ”the Circadean Rhythm” som är djupt rotad i din DNA. Styrd av solljuset innebär denna rymt tidigt i säng och tidigt upp och har gjort så i millennier tillbaka. Att gå och lägga sig före klockan 11 på kvällen är något som förenar de friskaste och piggaste människorna i världen. Att få sju eller mer timmars sömn har visat sig förlänga livslängden. Dessutom har middagsluren visat sig vara ett väldigt effektivt och produktivt sätt att öka energin, fokusera och förbättra din kognitiva förmåga samtidigt som den lindrar de negativa effekterna av kronisk stress genom att sänka cirkulerande stresshormoner såsom kortisol.

Ändra dina sömnvanor genom att gå till sängs 15 minuter tidigare i 21 dagar. Studier har visat att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. Fortsätt med 15 minuter till i 21 dagar tills du nått önskad godnatttid. Detta beteende är avgörande när det gäller att komma ifrån nattlig vakenhet som gör att du nickar till vid ratten eller framför datorn dagen därpå.

Hjälp dig själv genom att skapa en fristad för sömn: en bra säng, en bra kudde och en skön pyjamas  Använd inga elektriska saker 30 minuter innan sovdags och släng ut TV, Iphone, dator och paddor ur sovrummet.

Undvik mat eller drycker, såsom koffein eller alkohol, som stör friska sömnmönster. Håll konversationen avslappnad och kärleksfull, diskutera eller fokusera på de saker som gick bra den dagen. Argumentera aldrig innan läggdags, att vara känslomässigt upprörd är den vanligaste orsaken till ”social insomnia”, skriv dagbok eller visualisera en bättre morgondag och vara tacksam för idag.

Bild: It’s time to sleep by rlcalamusa1 (CC BY SA)

Lämna ett svar