Rawfoodkakor med äpplen och russin.

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 1 1/2 dl dadlar
  • 1 dl russin
  • 1 dl mandlar, grovhackade
  • 2–3 äpplen, grovt rivna

 

Så här gör du

  1. Lägg havregryn i matberedare och kör tills de har finfördelats.
  2. Lägg i dadlar och kör igen tills allt har blandat sig.
  3. Ta ur smeten och lägg i en skål. Blanda i russin och mandlar.
  4. Tillsätt äpplen till smeten, blanda gärna med händerna.
  5. Forma smeten till kakor och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 42 grader i 8–12 timmar. Vänd kakorna efter halva tiden.

Tips: Blöt händerna med kallt vatten emellanåt när du formar kakorna så fastnar inte degen.

Ha kakorna i ugnen över natten, de blir bra även om du inte vänder dem. Ju längre de är inne desto torrare och hårdare blir de och kan förvaras längre.

Livsmedelsfakta:

Äpplen har högt vitamin C-innehåll. De innehåller också vitamin A som är en kraftfull antioxidant vilken kan hjälpa till att motstå infektioner och stoppa fria radikaler som orsakar inflammation. Äpplen inehåller ochså mycket fibrer vilket kan absorbera det dåliga kolesterolet (LDL). De är också en bra källa till en mängd B-vitaminer, t.ex riboflavin (B2), thiamin (B1) och pyridoxine (B6) som tillsammans frigör enzymer som underlättar matsmältning och andra viktiga kroppsfunktioner. Varning!: Äpplen besprutas gärna och mycket med pesticider så köp gärna ekologiska.

Bild: Apples in Hardanger by: Tecfan (CC BY)

Lämna ett svar