Nyttigt recept!

Livsmedelsfakta:

Brysselkål: Är i säsong nu på vintern. Det är en bra källa av sulforaphan (som har visats ha antidiabetiska och antimikrobiella egenskaper), lutein och zeaxantin (som båda är bra för ögonen). Det är också en bra källa till vitamin K1, vilket bidrar till att upprätthålla blodets förmåga att koagulera.  OBS! Ät inte för mycket av denna grönsak om du tar blodförtunnande medicin.

Här är ett recept som inspiration för tillagning av brysselkål.

Vintersallad med brysselkål quinoa och andra nyttigheter 4 port:

Ingredienser:

  • 500 g brysselkål
  • 3 dl quinoa
  • 2 apelsiner
  • 1/2 granatäpple
  • 5 torkade fikon
  • 1/2 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 fetaost (à 150 g)
  • 1 dl valnötter

 

Så här gör du

  1. Ansa och skär brysselkålen i halvor. Ånga dem i micron eller i en kastrull ca 5 min.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala apelsinen med kniv. Dela på mitten och skär i skivor. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna. (om du gör detta i en bunke med vatten skvätter det mindre.) Skär fikonen i strimlor.
  4. Blanda brysselkål, quinoa och persilja i en skål tillsammans med olja och peppar. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med apelsin, fikon, smulad fetaost, granatäppelkärnor och lätt krossade valnötter.
  5. Servera som den är eller till kyckling eller fisk.

 

Bilden:
Brussels sprouts before roasting http://www.flickr.com/photos/johnsu01/3286038831/ av John Sullivan (Licens Creative Commons BY SA)

Lämna ett svar