Hur får jag gjort mina övningar?

De flesta av våra patienter efterfrågar någon form av övningar och det är bra. Kruxet är bara att de där övningarna måste bli gjorda för att de ska hjälpa. Hur får man då gjort sina övningar, sina god vanor eller sin träning i det långa loppet?

Brian Jeffrey Fogg är beteendeforskare på Stanford och han menar att det finns några enkla knep som kan göra det enklare.

  • Börja i liten skala. Att börja med en liten förändring, som är enkel att klara av ökar chansen för att den förändringen blir bestående. Det medför en känsla av framgång. Satsar en på en för stor förändring är det lätt att det ej hinns med och då kommer känslan av misslyckande. Den sistnämnda känslan är inte roligt och det blir lätt att en struntar i hela projektet.
  • Koppla din nya förändring till något du redan gör regelbundet. T.ex.: Tänk på din hållning vid spegeln efter toalettbesöket, gör dina övningar efter tandborstningen eller vid kaffepausen etc.
  • Fira din framgång. Att ge dig själv en klapp på axeln, göra en liten segerdans, blinka åt dig själv eller ropa HURRA VA BRA! stimulerar hjärnans belöningssystem och skapar en känsla av välmående och den vill vår hjärna åt. Detta hjälper till att skapa en vana.
  • Fokusera på det större sammanhanget. Tänk på varför du gör dina övningar. Förmodligen för att du vill blir rörligare smidigare, kunna träna, leka med barnbarnen eller ha en behagligare vardag.

Så för att ta ett exempel; börja med en ryggövning om dagen, gör den varje gång du har ätit ett mål mat, dansa en liten segerdans och tänk på att du aktivt gör något för att få en strak och frisk rygg i framtiden.

 

Lycka till!

 

Fotocred: https://unsplash.com/@karishea

 

Lämna ett svar