Kiropraktik för gravida och Webster Technique

Jennie och Henrik är precis hemkomna från en kurshelg i Stockholm som handlade om kiropraktik för gravida. Det var väldigt roligt och lärorikt och vi plockade med oss många godbitar hem.

Förra året publicerades en studie på området i tidskriften Chiropractic & Manual Therapies. Den tittade på kiropraktisk behandling av gravida och följde även upp patienterna upp till ett år senare. En stor del av de gravida upplevde stor förbättring av sina besvär under hela året. Liknande resultat återkommer i flera vetenskapliga studier som gjorts de senare åren bla en randomiserad studie av George et all från 2013.

Vi lärde oss också något som ni gravida mammor kanske har hört talas om och det kallas Webster Technique. Den kan användas om patienten kommer till 8:e graviditetsmånaden eller ca v 35-36 och ens baby fortfarande sitter upp i magen och ej vill vända sig själv. Detta kan bero på spänningar och felställningar i och runt bäckenet och dess ligament. En kiropraktor utbildad i denna teknik kan då lossa på dessa spänningar och få mammans kropp att fungera bättre så att barnet sen kan vända sig själv utan att fastna på vägen. Vi vänder alltså inte barnet i sig utan tar bort möjliga hinder för att det ska kunna göra det själv. Om barnet sitter upp i magen pga av andra anledningar t.ex att navelsträngen är kort så fungerar det inte. Kontakta oss gärna om ni har frågor om detta.

Återigen vill vi säga att det går alldeles utmärkt att bli behandlad av en kiropraktor om man är gravid. Teknikerna anpassas så det inte finns någon risk att mamma eller foster skadas. Det är snarare en bra mild metod utan de sidoeffekter som t.ex vissa smärtstillande läkemedel har vid en graviditet.

 

Peterson CK, Mühlemann D, Humphreys BK: Outcomes of pregnant patients with low back pain undergoing chiropractic treatment: a prospective cohort study with short term, medium term and 1 year follow-up. Chiropractic & Maual Therapies 2014 22:15

George JW, Skaggs CD, Thompson PA, Nelson DM, Gavard JA, Gross GA: A randomized controlled trial comparing a multimodal intervention and standard obstetrics care for low back and pelvic pain in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2013, 295:e1–e7.

Pistolese RA: The Webster Technique: a chiropractic technique with obstetric implications. J Manipulative Physiol Ther 2002 Jul-Aug 25:6.

Bild: pregnancy av TipsTimesAdmin (CC BY)

Lämna ett svar